Lihavuuden hoito kannattaa - kohti yhdenvertaista hoitopolkua

20.3.2025

THL linjasi 1/2025 julkaistussa Väestön terveys- ja hyvinvointikatsauksessa, että lähes kolmanneksella aikuisista on lihavuutta, ja osuuden ennustetaan kasvavan. Myös vaikea lihavuus on yleistynyt, erityisesti nuorilla aikuisilla kolminkertaiseksi 20 vuoden aikana. Lihavuuden lisääntymisellä on selkeä kytkös lisääntyneisiin aivoverisuonien sairauksiin, diabetekseen, sepelvaltimotautiin ja kroonisiin keuhkosairauksiin. Jos lihavuuden kasvu saadaan pysäytettyä tai käännettyä laskuun, yhteiskunta voi säästää miljardeja euroja.

MUTTA kuka tekee ja mitä tekee? Ylipainosta kärsivä itse, THL tai Sosiaali- ja terveysministeriö vai perusterveydenhuollon ammattilaiset? Entä miten media voi vaikuttaa?

Lihavuus on krooninen tila ja määritelty sairaudeksi. Lihavuuden hoito on vuosikymmenen aikana ollut murroksessa, niin elintapahoidon moniulotteisen luonteen kuin lääkehoitojen lisääntymisen myötä.

Varsinais-Suomen hyvinvointialueella kehitetään parhaillaan lihavuuden hoitopolkua, jonka tavoitteena on lisätä yhdenvertaisuutta hoidon saavutettavuudessa ja nostaa esiin hyviä käytänteitä.

Ennaltaehkäisy on tärkeää lihavuuden hoidossa, mutta tällä hetkellä se ei toteudu riittävän tehokkaasti. Esimerkkinä hyvinvointialueen ontuvista käytänteistä on se, että vain lihavuuden aiheuttamien liitännäissairauksien hoitoon on selvät hoitopolut. Ennaltaehkäisyä ei tue myöskään sosiaali- ja terveysministeriön päätös lihavuuden hoitoon tarkoitettujen lääkkeiden kelakorvattavuuksien rajaamisesta pääosin vain niille, joilla on jo tullut lihavuuden aiheuttama liitännäissairaus. Tässä on ajateltu varmasti kustannuksia, mutta onko kustannukset kuitenkin pitkällä aikajänteellä jopa kovemmat aiheutuvien liitännäissairauksien hoidon suhteen? Tähän viittaavia tuloksia on jo nyt havaittu.

Lihavuuden hoidossa hankalaa ja ongelmallista on lihavuuden stigma. Tämä häpeäleima pitää sisällään ajatuksen vain yksilön omasta vastuusta: ”Syö vähemmän, liiku enemmän”. Stigmaa on sekä ylipainoisilla itsellään, että terveydenhuollon ammattilaisilla. Tosiasiassa ylipainoa harvemmin aiheuttaa ihminen itse, vaan taustalla on paljon geenejä, jotka vaikuttavat yksilön nälän ja kylläisyyden säätelyyn. Kyseiset geenit ovat muovautuneet vuosikausia sitten. Voin melkein täydellä varmuudella sanoa, että jokainen ylipainoinen on kokeillut lähes kaikki mahdolliset dieetit ja osin ehkä onnistunut. Aika usein tapahtuu kuitenkin jojo-efekti, sillä dieetit ovat usein kaukana normaalista ruokavaliosta ja niitä on mahdoton noudattaa.

Mitä media sitten yleensä mainostaa? Dieettejä! Totuus on se, että lihavuuden/ ylipainon hoitoon ei riitä pelkät ruokavalio- ja liikuntaohjeet. Tutkimuksissa on todettu, että suurimmalla osalla ylipainoisista on ongelmia itsetunnon kanssa. Tämä tekijä usein unohdetaan hoitoa suunnitellessa ja tavoitteeksi asetetaan vain vähentyvät kilomäärät. Ihminen tulee aina huomioida fyysisenä-, psyykkisenä- ja sosiaalisena kokonaisuutena.

1.    Haluan haastaa mediaa keskittymään enenevässä määrin lihavuuden hoidon osalta vaikuttavaan ja oikeantapaiseen uutisointiin.

2.    Haluan haastaa valtiota pohtimaan asian äärellä lainsäädäntöä, joka tukee lihavuuden hoitoa ja ennaltaehkäisyä.

3.    Haluan haastaa jokaista ammattilaista ja ylipainoista pureutumaan geneettisen perimän vaikutukseen, jotta stigma asian ympärillä hälvenee.

4.    Haluan haastaa jokaista ammattilaista opettelemaan hoidon oikeatapaista puheeksi ottoa ja miettimään asiakasta kokonaisvaltaisesti.

5.    Haluan haastaa jokaista ylipainosta kärsivää haastamaan terveydenhuoltoa hoitamaan heitä ymmärtävästi ja turvallisesti.

6.    Haluan haastaa kuntapäättäjät panostamaan liikuntapalveluiden monipuolisuuteen, helposti saavutettavuuteen ja houkuttelevuuteen.

Minä lupaan tehdä töitä sen eteen, että koko Varsinais-Suomen hyvinvointialueella on toimiva lihavuuden hoitopolku. Lääkärinä lupaan kohdata lihavuuden hoitoon hakeutuvan potilaan kunnioittavasti ja kokonaisvaltaisesti.

Anna Viljamaa, Terveyskeskuslääkäri, fysioterapeutti.

Kunnallisvaaliehdokas Turku, aluevaaliehdokas Varsinais-Suomen hyvinvointialue

Suomen Lihavuuslääkäriyhdistys r.y. hallituksen jäsen